Voorlopig geen duidelijkheid over Fyra naar Antwerpen en Brussel

0

Het zal nog zeker tot juni duren voor duidelijk is of en wanneer de hogesnelheidstrein Fyra weer kan gaan rijden.

Dat stelde NS-topman Bert Meerstadt vrijdag na een bezoek van Tweede Kamerleden aan de Fyra-werkplaats in Amsterdam.

Volgens Meerstadt zit de NS nog middenin het stellen van de technische diagnose. Daarvoor is adviesbureau Mott McDonald gevraagd, naast de onderzoeken die de NS zelf samen met producent AnsaldoBreda uitvoert. De resultaten van dit advies worden begin juni verwacht.

Pas daarna kan een plan worden gemaakt over hoe het verder moet met de falende Fyra. ”Kwaliteit gaat boven tijd’, benadrukte Meerstadt. ”Voor conclusies over commerciĆ«le terugkeer van de V250 is het in dit stadium te vroeg”, verwees hij naar de V250-variant van de Fyra, waar de problemen spelen.

Valse start

Meerstadt wil de ”onderste steen boven krijgen” en stelt zich ”niet nog een valse start” te kunnen permitteren. ”Ik kan dus nog niet zeggen of en zo ja op welke termijn de V250 weer gaat rijden”, aldus de topman. ”We gaan alleen weer rijden als het veilig en betrouwbaar is.”

Op het moment wordt alleen door AnsaldoBreda aan de negen geleverde treinen gesleuteld in verband met de garantie. De NS rijdt wel al testritten, om te zien of de monteurs de problemen ook echt hebben verholpen.

Ook worden de treinen bewust extra belast om nog onontdekte problemen op te sporen. Volgens Meerstadt werkt AnsaldoBreda goed mee.

 

Verbinden

De Fyra had Amsterdam en Brussel met elkaar moeten gaan verbinden. In december reed de trein even, maar er waren al snel problemen. Nadat tijdens winterweer een bodemplaat van een Fyra afviel, werd de trein uit de roulatie genomen.

Inmiddels rijdt acht keer per dag een vervangende intercity tussen Den Haag en Brussel. Die moet op termijn 16 keer per dag gaan rijden, vindt staatssecretaris Wilma Mansveld van Spoor. Wanneer dat mogelijk wordt, is vooralsnog onbekend.

[Bron: nu.nl]

Deel.